Κυριακή 27 Μαΐου 2007

Mπαγκλαντές


Οι πρώτοι πρόσφυγες λόγω κλιματικών αλλαγών

Ποια χώρα κινδυνεύει πιο άμεσα από την πλανητική θέρμανση; Να την πάρει το ποτάμι;
Ιndy.gr από hamster τελευταία τροποποίηση 26/5/2007 12:46

Το Μπαγκλαντές βρίσκεται στο Δέλτα που σχηματίζουν μερικοί από τους πιο μεγάλους ποταμούς της Ασίας που χύνονται στον Ινδικό Ωκεανό: ο Γάγγης, ο Τζαμούνα-Βραχμαπούτρα και ο Μέγκνα. Αυτή η χώρα των 140 εκατομμυρίων κατοίκων είναι από τις πιο ευάλωτες στις κλιματικές αλλαγές. Καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, το αλμυρό νερό διαχέεται μες στα ποτάμια, διαποτίζει τα παράκτια εδάφη και τα καθιστά μη-καλλιεργήσιμα. Οι αγρότες στον Κόλπο της Βενγκάλης που κάποτε καλλιεργούσαν ρύζι, τώρα εκτρέφουν γαρίδες...

Στη νότια ακτή της χώρας, το έδαφος διαβρώνεται από το επιταχυνόμενο λιώσιμο των παγετώνων στα Ιμαλάια και τις ολοένα και πιο έντονες βροχοπτώσεις. Το μισό νησί Μπόλα, που κάποτε είχε εικοσαπλάσια έκταση από το Σικάγο, τώρα έχει εξαφανιστεί. Στο βορά, τα φαινόμενα ξηρασίας γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα.

Μια χώρα με τόσο χαμηλό υψόμετρο που διαρρέεται από μεγάλα ποτάμια, όπως το Μπαγκλαντές, δεν έχει καμία ελπίδα να συγκρατήσει την άνοδο του νερού ακόμα κι αν είχε την οικονομική δυνατότητα να κατασκευάσει τεράστια φράγματα. Αν η στάθμη της θάλασσας ανεβεί ένα μέτρο, το 1/5 της χώρας θα καλυφθεί από νερό. Ενώ το Μπαγκλαντές δεν έχει συμβάλει ούτε στο ελάχιστο στα αίτια της πλανητικής θέρμανσης, κινδυνεύει να υποστεί τεράστια περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή.

Στην Ανταρπάρα, ένα χωριό 5 ώρες νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ντάκα, πάνω από 1,500 οικογένειες έχασαν τη γη τους εξαιτίας της διάβρωσης κι από τότε μετακομίζουν συνεχώς σε προσωρινά καταλύμματα, με την όχθη του ποταμού να τους καταδιώκει...

Τουλάχιστον το 1/3 και ίσως τα 2/3 των ανθρώπων που συρρέουν στην Ντάκα από την επαρχία, είναι πρόσφυγες λόγω κλιματικών αλλαγών. Ξεριζωμένοι, χωρίς περιουσία και εισόδημα, αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. "Τρώμε άμα βρούμε δουλειά", λένε.

Η Ινδία ήδη κατασκευάζει τείχος στα σύνορά της με το Μπαγκλαντές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος.


Αναδημοσίευση του The Heat is Online από την εφημερίδα Chicago Tribune.


Δεν υπάρχουν σχόλια: